Selaa aineistoja (yhteensä 79)

  • Aihe on tarkasti "taistelut"

Artikkeli kertoo Suomen sisällissodan tapahtumista Seinäjoella. Kuvissa Kari Kaarlon hahmotelma punaisten teloituksesta 1918 vuodelta sekä Seinäjoella teloitettuja miehiä nimeltään Kalle Rautiainen, Vihtori Viitasalo, Antti Virta, Herman Salmela,…

Ilomansin ja Lieksan alueen talvi- ja jatkosodan aikaisia taistelupaikkoja esiteltynä lyhyesti. Valokuva Jouko Majamaan.

Artikkelissa kerrotaan jatkosodan kesän 1944 taisteluista erityisesti rykmentti JR45:n näkökulmasta.

Jutussa kerotaan kuvin ja sanoin Nurmossa 5.3.2020 järjstetystä muistopäivästä. Sisältö: Äyräpään Pitäjäseuran tervehdys muistotilaisuudessa seurakuntatalolla (Hannu Pyykönen), Muistotilaisuudet Nurmossa 5.3.2020 (valokuvia), Taistelijain…

Katsaus kahdeksankymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin Äyräpään taistelussa. Kuvassa viimeiset elossa olevat Äyräpään taisteluun osallistuneet nurmolaiset (Lauri Johannes Holma ja Toivo Jaakko Hietala) sekä Nurmon kirkon seppelpartio…

Kerrotaan kahdesta taistelupaikasta talvisodan ajoilta.

Artikkeli Salmen taistelusta.

Julkaistu Jalasjärven joulussa 1959.

Nurmolaisen Matti Viitalan aloitteesta Nurmon veteraanit valmistivat kansalaisopistossa Äyräpään taistelun pienoismallin. Tarkoituksena oli selvittää tapahtumien kulkua ja oikoa virheellistä tietoa.

Kuvaus Särkisyrjän taistelun ensimmäisestä päivästä.

Martti Knuuttila kertoo Matti Huumolle elämästään ja Valkeasaaren taistelusta talvisodassa.

Ahti Eerola ja Matti K. Jaskari luovuttivat "Nurmon Eskadroonan vastaisku Äyräpäässä" -kirjan 2. painoksen ensimmäisen kappaleen Lauri Holmalle. Hän oli viimeinen elossa oleva Nurmon Äyräpään veteraani.

Valokuvassa pienoismalli ja sen tekijät: Eero Martikkala, Mauno Vehkaoja, Hannes Yli-Soini, Tauno Martikkala, Matti Viitala, Ahti Luukko, Liisa Mursula (työn ohjaaja), Aate Soini, Toivo Hietala ja Pentti Knuuttila. Itse artikkelissa kerrotaan…

Artikkelissa kerrotaan Äyräpään taistelun muistojuhlasta. Tekstin lisäksi on kolme valokuvaa (sekä juhlasta että retkeltä Äyräpäähän).

Yksityiskohtia Ruovedellä käydystä Mannisen taistelusta

Veteraanit kertovat Mannisen taistelusta

Kirjoituksessa Ala-Holma muistelee Marttalalle Äyräpään taistelua. Tekstin jälkeisellä sivulla on valokuva ja kuvateksti Äyräpään kirkon alueen rauhoittamisesta ja sitä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta.

Valokuvassa on Äyräpään taistelussa "kentälle jääneiden" nurmolaisten siunaustilaisuus Nurmon kirkossa 30.6.1940. Kuvan on ottanut Ville Kaunismäki.

Kirjoituksessa kerrotaan prosessista Äyräpään taistelun muistomerkin hankkimiseksi. Muistomerkkiä suunniteltiin jo 1970-luvun lopulla, mutta se saatiin viimein vuonna 2000. Artikkelissa on kuva muistomerkin paljastustilaisuudesta.
Koneluettavat metatiedot

atom, dc-rdf, dcmes-xml, json, omeka-xml, rss2