Keijo Kaivo-oja


Henkilötiedot


Syntymäaika- ja paikka: 21.3.1924 Lapväärti
Ammatti: Maanviljelijä, muusikko
Perhesuhteet: Naimisissa, 5 lasta, joista pojat Vesa ja Jouko soittavat.
Oma luonnehdinta sävellettävästä/esitettävästä musiikin lajista: "Tanssimusiikki ja laulelmat, jossain määrin myös tilaussävellykset mainos- ym. tarkoituksiin."
Harrastukset: Ulkoilu

 

Opinnot


Opinnot/koulutus: "Itseoppinut"

Esikuvat/vaikutteet: "Veljekset Sigur ja Valtter muodostivat aikoinaan hyvän harmonikkaduon. Åke Knus oli todella hyvä pianisti ja hanuristi. Kronmanin Thore oli Knusin ohella uuden jazz-musiikin miehiä. Åke Knusilla oli hyvä orkesteri Rio Rita, jossa oli mm. kaksi saxofonia."

 

Tuotanto/Esiintymiset


Ääniteluettelo (myös omakustanteet): 
Levytettyjä sävellyksiä on 11 kappaletta. Seinäjoen polkka, soittajana Taito Vainio oli ensimmäinen. Henry Theel lauloi valssin Lakeuden tyttö v. 1964. Kai Lind tangon Merten kukka v. 1966. Inga Sulin foxtrotin Lähden yksin tansseihin v. 1967. Eugen Malmstenin laulama Riemuhumppa v. 1973.

Merkittävät julkiset esiintymiset/esitykset: 
"Niihin aikoihin, kun yhtyeemme "Laulavat Toloset" oli laajaltikin tunnettu, saimme useana vuonna tilaisuuden soittaa Yleisradion Sokeainviikon merkeissä."

 

Tunnustukset


Kilpailut: 
"Tekstinikkari Kauko Varhilan aloitteesta osallistuin Ilmajoen Musiikkijuhlien järjestämään laulelmakilpailuun. Menestystä ei kuitenkaan ollut."

Musiikkiyhdistysten jäsenyydet ja alan luottamustoimet


Teoston jäsen

Muusikon työstä ja muuta omakohtaista


Mikä sai ryhtymään muusikoksi?: 
"Rakkaus musiikkiin. Isäni soitti viulua ja harmonikkaa. Hän toi Norjan matkalta 3- rivisen hanurin. Mutta huomattuaan innostukseni hän teki todella suuren uhrauksen ostamalla Leander Norrbackalta uuden Kouvolan "kravattimallin" hanurin."

Ensimmäinen esiintyminen?: 
"Koulun kevätjuhlissa lapsena. Tanssimuusikkona Lapväärtin Maamiesseuralla ollessani 14-vuotias."

Miten sävellät?: 
"Säveltäminen tapahtuu niin, että melodia kokonaan tai osina nousee mieleen. Esim. kotiinpaluu työstä/keikkamatkoilta on ollut antoisaa aikaa."

 

Ajatuksia kotomaakunnasta

Pohjalaisuus nousi jopa kiistakysymykseksi, koska kasvoin ruotsalaisasutuksen keskellä Lapväärtissä. Isä oli täysin pohjalainen ja äiti kaksikielinen. Aluksi vaikutteet olivat ruotsalaisia, sillä mm. Lapväärtin pelimanniyhtyeiden sävellykset kulkivat duurissa. Myöhemmin ymmärsin, että olen suomalainen ja pystyin siirtymään molliin. Kyllä minusta tuli myös seinäjokelainen. Syntyi sitten mm. Lakeuden tyttö, Seinäjoen polkka, Ilta Törnävän saarella, Joupin jodlaus ja harmonikkateos Lakeuksien marssi.

 


 Pohjalaiset musiikintekijät
© Tiedot Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto 

Sulje tästä