Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 612)

  • YKL on tarkasti "92.884"

Kuvaus 1900-luvun alkupuolella Kortesjärvellä kauppaa pitäneestä Niilo Förstistä.

Artikkeli kertoo Kortesjärven Mannisen kylällä eläneestä Edvard Mannismäestä ja Mannisen kylän 1900-luvun alkupuolen historiasta.

Artikkeli kertoo Kortesjärven Ylikoskella vuonna 1942 tapahtuneesta saksalaisen kuljetuskoneen maahansyöksystä.

Artikkeli Lapuan tiettävästi viimeisestä savupirtistä sekä sen asukkaista, Huhtalan suvusta. Myös valokuvat maalauksesta, jossa savupirtti sekä Juha Huhtalasta perheineen.

Runokronikka vuoden 1975 tapahtumista Lapualla. Runon yhteydessä valokuva Yrjö Sariolan piispan virkaan vihkimisestä ja Kauhajärven kansakoulusta, joka tuhoutui tulipalossa.

Kortesjärven Fräntilän kylän historiaa.

Artikkelissa kerrotaan Järviseudun alueella asuvien ihmisten kotiseutukäsityksistä Ruralia-instituutin tutkimuksen pohjalta.

Artikkeli 14.7. vietettävän Lapuan Päivän viettämisestä ja suhtautumisesta siihen eri aikoina. Perustuu tekijän pro graduun. Sis. tietoa esim. Kiviristin hankkimisen vaiheista sekä valokuvat siitä ja kansalaissodan muistopatsaasta. Tekijän nimi nyk.…

Artikkeli kesän 2001 merkittävistä tapahtumista Lapualla: Lapualaisooppera-esityksestä ja lapuanliikkeestä kertovast näyttelystä. Myös kirjoittajan pohdintaa lapualaisuudesta ja Lapuan tulevaisuudesta. Myös valokuva näyttelystä ja kuva…

Kirjoittajan lapsuusmuistoja Seinäjoen keskustasta 1950-luvulta.

Jutussa kerrotaan Nurmon Ylijoen kylän historiasta ja nykypäivästä.

Asiasanat: Nurmo, Ylijoki, historia, kylät

Tosipohjainen pakina neuvostoliittolaisten Sputnik-tyttöjen vierailusta Lapualla v. 1969 ja paikallisten Suomi-Neuvostoliitto-Seuran jäsenten toimimisesta vierailun isäntinä. Kirjoitus osallistui Rea Rintamäki Oy:n kirjoituskilpailuun.

Artikkelissa sivutaan Lapuan tapahtumia v. 1932 kuten oman paikallislehden, Lapuan Lehden, perustamista, Volter Asplundin salamurhaa sekä lapuanliikkeen toimintaa.

Esimerkkejä Lapuan julkisuuskuvasta.

Asiasanat: julkisuus, imago, Lapua

Lapualaisen Hautasen talon ja siihen liittyvien henkilöiden historiaa. Myös valokuvat Liisi ja Matti Hautasesta sekä kaksi kuvaa talosta.

Artikkeli v. 1808 Lapuaa kuvaavista piirroksista, tietoa piirrosten tekijästä John Leestä sekä piirrosten löytymiseen liittyvästä akateemikko Olavi Granösta ja hänen suvustaan. Myös kuvat kahdesta piirroksesta, joista toisessa mm. Lapuan neljäs…

Lapualaisen Syväojan kaupan historiaa, erityisesti sen kirjakaupan osalta. Myös kirjoittajan omia muistoja kaupasta 1950-luvulta sekä valokuvat kaupparakennuksesta ulkoapäin, kirjakaupasta ja sen hoitajasta Eeva Ropposesta (myöh. Lemponen) sekä Rauno…

Asiasanat: myymälät, Syväoja, Lapua

Lapualla sijaitsevan Vanhan Paukun historiaa, erityisesti 1932 tapahtuneesta Volter Asplundin myrkytystapahtumista sekä tuon ajan neuvostovakoilusta.

Esimerkkejä aiheista, joita käsitellään Lapuan Ruhan ja Alanurmon kyläkirjassa Viiden väylän varrella. Myös valokuva sodassa kaatuneen Eeli Palomäen muistoseuroista v. 1942.

Männikön koulun oppilaiden historia-aiheisia kirjoituksia.

Asiasanat: historia, Lapua

Kuvaus Lapuan Patruunatehtaalla v. 1932 tapahtuneesta vakoilu- ja myrkytystapauksesta.

Lapualaisen Helemi-tietokannan esittely.

Lyhyt kirjoitus muistokivestä, joka aiotaan pystyttää talvi- ja jatkosotaan osallistuneiden muistoksi sekä Vuorenmaan talosta, jonka lähelle se pystytetään. Myös valokuva talosta.

Artikkeli Kultasilmä-nimisestä "vuoresta". Valokuva Kultasilmää esitelleestä Matti Luomasta.

Asiasanat: mäet, Kultasilmä, Lapua

Myllykosken kestikievariin liittyviä tarinoita. Sisältää myös kaksi valokuvaa kestikievarista ja sen lähitaloista.

Kun uudisasukkaat muuttivat 1500-luvulla uusille asuinsijoille, piti keksiä uusia paikannimiä, jotta voitiin tehdä karttoja. Artikkeli käsittelee nimien antamista eri paikoille ja nimien syntyhistoriaa.

Lapsuusmuistelma Hellanmaasta s. 24-25. Muistelmassa kerrotaan tukinuitosta Löyhinginjoella sekä hellanaalaisesta yrittäjästä Vihtori Perälästä.

Asiasanat: Perälä, Vihtori

S.13 oleva kuvaus Tiistenjoen Ämmälän talosta ja sen asukkaasta Aapeli Ämmälästä. Sis. myös sananparsia hänestä. Kuvat Ämmälän talosta, puuluukuista, jotka kuuluneet Lapuan kirkon tapuliin sekä Väinö Tuomaalasta kädessään Suomen sodan aikaisen…

Asiasanat: Ämmälä, Aapeli

Luettelo Lapualla olevista muistomerkeistä sekä kaksi valokuvaa. Toinen Lapuan päivän 150-vuotisjuhlasta, toisessa kuvassa Kustaa Vilkuna vaimoineen sekä Arvi Niemi Raamatunkylässä olevan pakokiven vieressä.

Asiasanat: Lapuan päivä

Valokuva sekä lyhyt teksti Ruhassa sijaitsevasta Manauskivestä, joka liittynee uskonnollisiin menoihin. S. 25. Valokuvassa Kustaa Vilkuna ja Niilo Muilu.

Lyhyt kirjoitus ja kuva Käräjäkivestä, joka sijaitsee entisellä härmäläisten ja hellanmaalaisten kirkkotien varrella, s.26.

Lyhyt artikkeli arviosta Lapuan vanhasta asutuksesta kampakeraamisella ajalla. Arvion mukaan asutusta on tuolloin ollut Tiistenjoella.

S. 13-14 artikkeli Lapuan ja Nurmon rajamailla olleesta Koskelan kylän taloryhmästä, jossa oli tapana pitää kelloja muutamia tunteja edellä virallista aikaa. Kuvauksia siitä, millaisia sattumuksia siitä seurasi.

S. 24-25 artikkeli Tiistenjoen Topparin kevarista ja sen vieraista. Tarinat perustuvat Topparin tyttären Maria Heikintyttären (1863-1925) kertomuksiin.

S. 24 Matti Mäkelän ja Juho Rinteen kertomuksiin perustuva esitys.

S.27 oleva valokuva sinetistä, joka kuului Klaus Tottin lahjoituskirjaan. Lahjoituskirjalla kuningatar Kristiina antoi hänelle läänityksen,.