Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 61)

  • Aihe on tarkasti "taistelut"

Nurmolaisen Matti Viitalan aloitteesta Nurmon veteraanit valmistivat kansalaisopistossa Äyräpään taistelun pienoismallin. Tarkoituksena oli selvittää tapahtumien kulkua ja oikoa virheellistä tietoa.

Martti Knuuttila kertoo Matti Huumolle elämästään ja Valkeasaaren taistelusta talvisodassa.

Ahti Eerola ja Matti K. Jaskari luovuttivat "Nurmon Eskadroonan vastaisku Äyräpäässä" -kirjan 2. painoksen ensimmäisen kappaleen Lauri Holmalle. Hän oli viimeinen elossa oleva Nurmon Äyräpään veteraani.

Valokuvassa pienoismalli ja sen tekijät: Eero Martikkala, Mauno Vehkaoja, Hannes Yli-Soini, Tauno Martikkala, Matti Viitala, Ahti Luukko, Liisa Mursula (työn ohjaaja), Aate Soini, Toivo Hietala ja Pentti Knuuttila. Itse artikkelissa kerrotaan…

Artikkelissa kerrotaan Äyräpään taistelun muistojuhlasta. Tekstin lisäksi on kolme valokuvaa (sekä juhlasta että retkeltä Äyräpäähän).

Yksityiskohtia Ruovedellä käydystä Mannisen taistelusta

Kirjoituksessa Ala-Holma muistelee Marttalalle Äyräpään taistelua. Tekstin jälkeisellä sivulla on valokuva ja kuvateksti Äyräpään kirkon alueen rauhoittamisesta ja sitä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta.

Valokuvassa on Äyräpään taistelussa "kentälle jääneiden" nurmolaisten siunaustilaisuus Nurmon kirkossa 30.6.1940. Kuvan on ottanut Ville Kaunismäki.

Kirjoituksessa kerrotaan prosessista Äyräpään taistelun muistomerkin hankkimiseksi. Muistomerkkiä suunniteltiin jo 1970-luvun lopulla, mutta se saatiin viimein vuonna 2000. Artikkelissa on kuva muistomerkin paljastustilaisuudesta.