Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 25)

  • Aihe on tarkasti "siirtoväki"

Kerrotaan tapahtumapäivästä ja mitä sen aikana oli suunniteltu tehtäväksi ja miten kaikki sujui.

Lyhyesti historia yhdistyksen perustamisen syille.

Haastateltu Karjalasta Töysään muuttanutta henkilöä hänen muistoistaan.

Muistoja karjalaisperheen tulosta kotiin Töysässä.

"Karjalaisten Lauri ja Hilda Pitkäsen tyttösenä Töysässä" sekä Töysän Karjalaiset ry:n toimintaa, kirjoittanut Pirkko Kallio vuonna 2016.

Kirjoittaja muistelee 1940-1950-lukujen elämää Seinäjoella valtion vuokrataloissa Kropsulinnassa ja Piirakkalinnassa. Kuvassa samat rakennukset nykyisen Ruukintien varressa,

Juttu kertoo Antti Pernaan kotona evakkona olleen Onni Leppäsen ja Antti Pernaan tapaamisesta 70 vuoden jälkeen.

Yhdeksän vuotiaan pojan kuvaus kesästä 1944 kun perheessä oli sotavanki töissä ja perheeseen sijoitettiin vielä karjalan evakot äiti ja tytär.

Artikkelissa on valokuva Kaisa Tiirasta ja Anna Federleystä lapsineen.

Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskusken aluepäällikkö kirjoittaa siirtolaisten kotiseututunteesta ja mahdollisuuksista hyödyntää sitä matkailussa. Kuvassa Markku Mattila.

Mari Juvonen o.s. Paavilainen oli tullut 11-vuotiaana yksin Norjasta Suomeen. Hän meni Etelä-Suomeen erään kenraalin kartanoon avuksi. "Kenraalska" oleskeli myös Venäjällä ja Mari kävi koulua Pietarissa. Mari tapasi vanhempana Matti Juvosen Suomessa…

Kuopion hiippakunnan piispa Sihvosen muistelmat

http://81.209.83.96/repository/4370/3183.JPG
Etualalla on rukki, jolla Karjalan evakko Kerttu Kyytinen kehrää lankaa. Takana oikealla istuu takan edessä mies tyttö sylissään. Kyytisen perhe asui Heikkilässä vuonna 1945. Mustavalkoinen.

Artikkeli kertoo karjalaisen siirtoväen asettumisesta asumaan Lohtajan Uuteenkylään. Samalla Lohtajan nuorimman kyläkunnan historiasta.