Porstua-verkkopalvelu

Selaa aineistoja (yhteensä 145)

  • Aihe on tarkasti "Talvisota"

Artikkeli jossa käsitellään Töysän talvisota monumenttia.

Seinäjoella toimineista sotasairaaloista

On tehty neljä karttaa, Kauhava, Ylihärmä, Alahärmä ja Kortesjärvi, joissa on maininta kunkin entisen itsenäisen kunnan sankarivainajan nimi, ikä kkatumishetkellä, kaatumisaika ja - paikka sekä joukko-osasto.

Miten Seinäjokea kuvataan Antti Tuurin romaaneissa. Kuvassa Puskantie.

J. O. Pernaan haavoittuminen talvisodassa 17.12.1939, sen tapahtuman kuvaus ja sen jälkeinen sairaalassa olo sekä junamatkat

Nurmolaisen Matti Viitalan aloitteesta Nurmon veteraanit valmistivat kansalaisopistossa Äyräpään taistelun pienoismallin. Tarkoituksena oli selvittää tapahtumien kulkua ja oikoa virheellistä tietoa.

10-vuotiaan koulupojan muistelu sodassa kuolleen veljensä hautajaisista ja toisen veljen odottamisesta ja tiedosta, että hänkin oli kuollut.

Martti Knuuttila kertoo Matti Huumolle elämästään ja Valkeasaaren taistelusta talvisodassa.

Kesällä 1940 Knuuttilan koulun opettajana toiminut Paavo Saari oli tuoreeltaan merkinnyt muistiin vastaiskuun osallistuneitten miesten kertomuksia. Kyseinen käsikirjoitus oli ollut monisteena Nurmon kirjaston kotiseutukokoelmassa. Kirja julkaistiin…

Elvi Yli-Kortesniemi kertoo Pekka Marttalalle sotaleskeydestään. Yli-Kortesniemen aviomies Hugo menehtyi talvisodassa Äyräpäässä.

Kirkon rooli talvisodan aikana

Asiasanat: kirkko, sota-aika, talvisota

Alkusanat: Oon Kollaan korvessa käynyt, siellä ristin piirtänyt kylkeen vanhan puun.

Asiasanat: runot, talvisota

Rauhan ja turvallisuuden päivän juhla. Talvisodan päättymisen muistopäivä. Äyräpään taistelussa kaatuneiden sankarihaudalla. Vimpeliläisten ja Nurmon Viihdekuoron yhteiskonsertti. Nurmon seurakunnan vieraat ystävyyskunnasta Unkarista.

Runon alkusanat: Minä elän, hiipi tajuntaan kun vaimeni tykkien jyly. Kaino Hippi on kirjoittanut runon kapteeni Pauli Tuomikosken muisteluiden pohjalta.

Asiasanat: runot, talvisota, Äyräpää

Kirjoituksessa Ala-Holma muistelee Marttalalle Äyräpään taistelua. Tekstin jälkeisellä sivulla on valokuva ja kuvateksti Äyräpään kirkon alueen rauhoittamisesta ja sitä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta.

Kirjoittaja muistelee kotielämää talvisodan aikana Nurmossa.

Kirjoittaja (s. 1935) kertoo sodan vaikutuksesta kotirintamaan.

89-vuotias Reino Viitala kertoo Olavi Viitalalle talvisodasta ja vastaa kysymyksiin: Miten sotaan lähdettiin, ja miltä tuntui jättää vaimo ja kolme pientä lasta? Miten sota kulki hänen osaltaan? Olisiko rauha ollut ostettavissa alueluovutuksilla?…

Metsäpirtin kirkonkylästä saapui evakkoon Nurmon Louon kartanon maille mm. Pekka Paussu. Artikkelissa kerrotaan Metsäpirtistä enemmänkin. Valokuvat: Metsäpirtin kirkko, karjalaista esineistöä esillä Nurmon museolla, Hilja Paussu Laatokan rannalla,…

Ahti Luukon joulumuistelmia talvisodasta koonnut Pekka Marttala.

Asiasanat: joulu, talvisota, muistelmat

Artikkelissa mukana piirretty Äyräpään kartta.

Nurmon eskadroonan joulu talvisodassa Vuokselan Hirvisaaressa.

Juttu koskee pommitusretkeä, kun pommikonelaivue 29.1.1040 etsi Kauhavaa ja Lapuaa